July 25, 2024
RSS

Zonnepanelen zijn steeds vaker te zien op daken van Nederlandse huizen en bedrijven. Opwekken van stroom op een duurzame manier wordt steeds vaker toegepast. Niet alleen omdat het milieuvriendelijk is, u bespaart ook aanzienlijk op uw energiekosten.

Zonnepanelen zijn rendabel
Wolkenloze luchten komen in Nederland niet zo vaak voor als we misschien zouden willen. Toch is het Nederlandse zonlicht prima geschikt om energie mee op te wekken met behulp van zonnepanelen. Doordat een wolkenveld nooit al het zonlicht kan tegen houden zijn zonnepanelen ook op bewolkte dagen rendabel.
Duurzame stroom, duurzaam warm water
Door zonnepanelen aan te schaffen in combinatie met een zonneboiler beschikt u over een volledig duurzaam systeem om energie op te wekken. Met behulp van een zonneboiler wordt kraanwater op een duurzame manier verwarmd. Daar waar zonnepanelen zonlicht omzet in stroom, zet een zonneboiler zonlicht om in warmte.
Duidelijke rekensom: zonnepanelen zijn winstgevend

Met de huidige lage rentes en risico’s op de aandelenmarkt, zijn zonnepanelen op twee manieren interessant.
Zonnepanelen zijn zeer interessant als investering en belegging. U mist een flink rendement, indien u uw geld laat slapen op een spaarrekening.
Ten eerste verlaagt u uw stroomkosten met meer dan de helft. Daarnaast maakt u een flink hoger rendement op uw investering dan met een spaarrekening of aandelenfonds.

Voor particulieren
Per juli 2012 is er een nieuwe subsidieregeling voor particulieren. U kunt daarbij tot maximaal 15% van de aanschaf terugkrijgen.
Als u rekent met de subsidie en een levensduur van 25 jaar, dan produceren zonnepanelen stroom voor omgerekend 9-11 ct per kWh. Ter vergelijking: uw huidige stroominkoop kost u zo’n 22 ct per kWh.
Zonnepanelen zijn dus zo’n 50-60% goedkoper, en dat ziet u vanaf de eerste maand direct aan uw lagere energievoorschot. U zet uw stroomprijs vast voor 25 jaar.
U realiseert een verwachte terugverdientijd van 7-8 jaar, en een verwacht financieel rendement op uw investering van circa 15%. Dat is fors meer dan u op uw spaarrekening of een aandelenfonds haalt.
Zonne-energie is daarmee een duurzame en financieel interessante belegging.

Voor ondernemers
Ook voor MKB-bedrijven zijn zonnepanelen interessant. Door speciale fiscale aftrekmogelijkheden ligt de terugverdientijd op dit moment op zo’n 5 jaar (voor VOF/EMZ) of 9 jaar (voor BV’s).
Dat betekent dat u op uw investering een financieel rendement van 10-15% maakt. Met als extra voordeel dat uw stroomkosten de komende 25 jaar niet meer stijgen.
Als u rekent met een levensduur van 25 jaar, dan produceren zakelijke zonnepanelen stroom voor omgerekend 6-8ct per kWh. Zonnepanelen zijn dus zo’n 45% goedkoper dan uw huidige inkoop van stroom.