June 21, 2024
RSS

Voorkom een gaslek

We willen u wijzen op het belang van een regelmatige gasleiding inspectie van uw woning. Na verloop van tijd kan een gasleiding gaan roesten en zelfs doorroesten, met een gaslek tot gevolg. De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de veiligheid van de gasleiding. Neemt u daarom het zekere voor het onzekere en laat, zeker als u in een wat oudere woning woont, eens uw leiding inspecteren.

Onvoorspelbaar
Het lastige is namelijk dat het niet mogelijk is te voorspellen hoe de roestvorming op een leiding verloopt. Als er nu maar een klein plekje op zit, kan het best zijn dat binnen een paar jaar de roest veel erger geworden is, dat is maar net afhankelijk van de omgeving, of de gasleiding een goede beschermhuls of coating heeft, etc. Is de kruipruimte bijvoorbeeld vochtig? Dat bepaalt hoe snel de roest gaat.

Steekproeven
Daarom is een regelmatige inspectie van belang.Bovendien zijn bijvoorbeeld vrijstaande woningen niet meegenomen in de steekproeven en zijn de steekproeven alleen uitgevoerd bij rijtjeswoningen van voor 1980 waarvan de leidingen in de kruipruimte zitten (en niet bijvoorbeeld in de vloer gestort zijn).