Mechanische afvoer
Mechanisch afvoer zorgt voor gezonde schone lucht in huis, mits het goed wordt aangelegd en u regelmatig onderhoud pleegt. Ontdek of mechanische afvoer in uw woning mogelijk is en wat u kunt doen om dit mechanische ventilatiesysteem te verbeteren.
Mechanische afvoer zorgt voor voortdurende luchtafvoer in huis. Schone lucht komt dan vanzelf binnen via open ventilatieroosters. Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Dat kan prima met mechanische afvoer, maar goed gebruik en onderhoud is noodzakelijk. Als dat goed zit, dan ventileert mechanische afvoer beter dan natuurlijke ventilatie.
Mechanische afvoer zuigt lucht uit de woning weg, waardoor op natuurlijke manier schone lucht de woning in wordt gezogen via ventilatieroosters en eventuele open (klep)ramen. Bij verkeerd gebruik of achterstallig onderhoud kan te weinig luchtverversing plaatsvinden.
Tips mechanisch ventilatiesysteem
- Zorg dat er altijd lucht van buiten naar binnen kan via roosters of open ramen. Dat is in alle huizen belangrijk maar nog meer bij mechanische luchtafvoer. Als het huis potdicht zit, wordt lucht aangezogen uit de kruipruimte; daarin zit vaak vocht, schimmel enradongas.
- Zorg ook voor goede luchtstroming in huis via minstens 1,5 cm ruimte onder de binnendeuren, of een alternatief zoals ventilatieroosters in binnenmuren of -deuren.
- Schakel de mechanische ventilatie nooit uit. Trek alleen bij onderhoud of in geval van een ramp (als de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten) de stekker van de centrale ventilatie unit uit het stopcontact.
- Is er geen stekker? Zet dan in de meterkast de schakelaar om van de groep die de mechanische ventilatie bedient; plak vooraf een sticker bij de juiste schakelaar.
- Lucht de vertrekken regelmatig (zieĀ Ventilatie), maar zet (in de winter) de ramen niet langer dan een half uur open; dat voorkomt onnodig warmteverlies.