July 25, 2024
RSS

Mono-kristallijn of poly-kristallijn? Dunne-film panelen of CIGS? Directe vergelijking tussen de verschillende typen duidt op specifieke verschillen. Mono-kristallijne zonnepanelen zijn duurder, maar hebben iets meer vermogen (werkingsgraad). Polykristallijne panelen zijn wat goedkoper, maar hebben een  lagere efficiëntie of werkingsgraad. Naast monokristallijn en polykristallijne panelen kunt u ook kiezen voor dunne-film panelen. Tegenwoordig kunt u ook kiezen voor CIGS panelen.

Monokristallijn & polykristallijn vergeleken

Mono-kristallijne zonnecellen en polykristallijne zonnecellen hebben een hoog rendement, maar presteren iets minder bij hoge temperaturen of bij een minder optimale zonnestraling. Doordat de productie van monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen bewerkelijker is dan amorfe of dunne film panelen zijn ze duurder maar ook zwaarder dan dunne-film panelen.

Verschillen tussen mono en poly

Monokristallijne (links) en polykristallijne (midden) zonnecellen: oudere polykristallijne zonnepanelen hebben een typeisch blauwe textuur (rechts)

Zonnepanelen van monokristallijn zijn duurder maar hebben een iets hoger rendement en zijn dus met name geschikt voor kleinere dak en met een zuidoriëntatie.