October 9, 2024
RSS

Ook in Nederland lopen de temperaturen soms behoorlijk op en zitten we te zweten in de woonkamer en komen we lastig in slaap. De airco biedt dan uitkomst.  De airco is al bijna niet meer weg te denken op het werk. Ook voor gebruik thuis groeit de populariteit van airconditioning.

Airco´s zijn erg in trek omdat ze overdag in de huiskamer en ‘s nachts in de slaapkamer gebruikt kunnen worden. De airco is dan ook ideaal om zelf het klimaat in het hele huis te bepalen. De bekendste functie van de airco is natuurlijk het verzorgen van een verkoeling in de zomer, maar tegenwoordig zijn er ook airco’s die als (bij)verwarming kunnen fungeren.

Functies op een airco

Naast het koelen en ontvochtigen hebben de meeste airco´s ook een stand waarbij ze alleen ventileren. Het verschil tussen airconditioning en een ventilator dat deze stand alleen voor een luchtstroom zorgt en niet koelt. Tijdens het koelen wordt vocht aan de lucht onttrokken (ontvochtigen). Het condenswater wordt opgevangen in een bak of naar buiten afgevoerd. Sommige airco’s kunnen ook verwarmen, er wordt dan ook wel gesproken van een warmtepomp.

Installatie airco

Zoals al eerder opgemerkt, wordt er bij monoblock -en split airco’s een afvoer -of verbindingsslang gebruikt voor de afvoer van warme lucht of het transport van het koelmiddel. Deze slang moet vanuit de te koelen ruimte naar buiten worden geleid. Wanneer je de slang door een raam of deuropening leidt kan er veel warme lucht van buiten de kamer in stromen. Voor installatie, reparatie en onderhoud van een splitairconditioning is wettelijk vastgelegd dat hierbij een STEK-erkend installateur ingeschakeld dient te worden. Deze is te herkennen aan het NVKL-logo of het STEK-logo. De koelmiddelen die bij airconditioning gebruikt worden kunnen schadelijke effecten hebben op het broeikaseffect, daarom is het belangrijk dat de installatie op de juiste wijze wordt verricht. Zo ben je verzekerd dat de installatie aan alle eisen voldoet.